Het Uur U

Een beeldverhaal over de Tweede Wereldoorlog in Delft

Omschrijving

Waan je in Delft, in de oorlogsjaren.  Foto’s en filmbeelden bevatten veel  nu nog herkenbare plekken en gebouwen, maar ook emotie angst, honger, gelatenheid, daadkracht en tranen van vreugde. Acht fotografen, onderdeel van de Filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten maakten zo’n 1300 foto’s in en om Delft. Hun doel: zoveel mogelijk feiten als historische documentatie vastleggen. Een selectie hiervan is nu online te bekijken. 

Door de Coronamaatregelen gaat de tentoonstelling ‘Het Uur U’ in de Oude Kerk in april en mei helaas niet door. Toch vond het Stadsarchief (Erfgoed Delft) het belangrijk om een deel van de beelden op een andere manier beschikbaar te stellen, want het materiaal is voor veel Delftenaren onbekend. Het (foto) boek ‘Het Uur U’ (1946) is online in te zien. Van de vele foto’s en bewegend beeld is een film gemaakt: ‘Een beeldverhaal van Delft in de Tweede Wereldoorlog’. 

Online bladerboek: Het Uur U
Tijdens de oorlog maakten fotografen van de Filmdienst van de Binnenlandse Strijdkrachten (BS) illegaal foto’s. Met vijf camera’s van het merk Leica en een donkere kamer die illegaal van stroom werd voorzien, maakte de BS-eenheid in de omgeving van Delft en Den Haag heel veel foto’s van de laatste oorlogsmaanden. Deze geven een uniek beeld van de Duitse terreur, het actieve verzet, de Hongerwinter, de langverwachte komst van de bevrijders, de aftocht van de Duitsers en de arrestatie van collaborateurs. Bijzonder is dat je de fotografen zelf, waaronder enkele studenten van de Technische Hogeschool (TU Delft) ook terug ziet op de foto’s. Een selectie van deze beelden werd in 1946 gepubliceerd in het boek Het Uur U.

Film
De film bestaat uit foto’s van de Filmdienst van de BS, aangevuld met beeld van anderen, zoals A. Hinfelaar, Foto Talens en P. Odijk. Het NIOD, eigenaar van de collectie heeft alle foto’s ter beschikking gesteld voor het maken van de film. Aangevuld met materiaal uit de collectie van het Stadsarchief Delft en gemonteerd door het Delftse bedrijf Captains is het een compilatie geworden die we in Delft nog niet eerder hebben gezien. En wie weet, misschien kunnen we ons hiermee zelfs iets beter verplaatsen in het leven van toen. 

Over deze activiteit

Vrijheidsverhalen
Delft
25 april t/m 30 juni